Vloerverwarming in de winter

Wanneer het winter is en koud is in huis, is het fijn om een verwarming in de vloer te hebben. Zo heb je lekker warme voeten wanneer je ‘s avonds in huis op sokken rondloopt. Een vloerverwarming is een ideale manier om het huis warm te houden in de winter. Vloerverwarmingen worden in de vloer gebouwd. De vloer verwarmen kan door middel van een watergedragen verwarming of een elektrische verwarming. Vloerverwarmingen bestaan al erg lang. Ze werken door middel van warmtestraling of radiatie. De warmte die wordt afgegeven verwarmd gelijkmatig het gehele vloeroppervlak. Een voordeel van vloerverwarmingen is dat er geen radiator in de kamer hoeft te staan. Hierdoor heb je meer ruimte, waar je bijvoorbeeld meubilair kan neerzetten. 

Watergedragen vloerverwarmingen 

Een watergedragen vloerverwarming wordt in de vloer gebouwd. Verwarmingsbuizen waar water in stroomt worden verwerkt in de vloer. De buizen kunnen worden aangesloten op een CV-installatie, een stadsverwarming of zelfs een waterpomp. Het water wat in de bron wordt verwarmd, wordt naar de verdeler geleid die het vanuit daar de verwarmingsbuizen in laat stromen. Hierdoor wordt de vloer als het ware een heel groot warmte-stralingspaneel. De warmte van het water wordt zo afgegeven aan het gehele vloeroppervlak. De buizen liggen in een spiraalvorm. Hierdoor liggen buizen met koud water en met warm water naast elkaar. Zo koelt de vloer niet af door het koude water. In tegenstelling tot normale radiatoren wordt er bij een watergedragen verwarming gebruik gemaakt van relatief lage temperaturen rond de 30 tot 40 graden Celsius. 

Elektrische vloerverwarmingen 

Een elektrische vloerverwarming komt in verschillende vormen voor. Een elektrische vloerverwarmingsmat kan gebruikt worden bij een al bestaande tegelvloer. De mat is ongeveer 4 mm dik en wordt direct onder het oppervlak geplaatst met tegellijm of egaline. Op de mat is een kabel van 2 tot 3 millimeter in een zigzagpatroon aangebracht. Ook heb je elektrische dekvloerkabels. Deze kabels kunnen goed verwerkt worden in een cementvloer. De afstand tussen de kabel bepaald het vermogen per vierkante meter vloeroppervlak. De kabels zijn zo’n 5 tot 8 millimeter dik. Daarnaast bestaat er een folie die werkt als vloerverwarming. Deze folie wordt vooral gebruikt onder vloeren van hout, parket of laminaat. Ook kan de folie goed onder tapijt worden gebruikt. De folie dient als een bijverwarming en wordt dus gebruikt naast de hoofdverwarming. 

Geschiedenis van de vloerverwarming 

In de tijd van de Romeinen werd er al gebruik gemaakt van vloerverwarmingen. Deze werden ook wel ‘hypocausta’ genoemd. Zo’n vloerverwarming vond je vooral in thermen en badplaatsen maar later ook in private woningen. Bij het concept werd er gebruik gemaakt van het feit dat hete lucht opstijgt. Hete lucht, afkomstig van een centrale vuurplaats, werd geleid naar een holle ruimte die direct onder de vloer lag die verwarmd moest worden. De hete lucht in deze holle ruimte steeg naar boven en gaf aan het plafond, de vloer van de ruimte erboven, de warmte af. Hierdoor werd de vloer verwarmd. In alle vier de hoeken van de ruimte stonden schoorstenen om de rook verder af te voeren. Ook in Korea zijn dit soort vloerverwarmingen gebruikt. Hier maakten ze echter gebruik van rook van de vuurplaats in de keuken.