Sedumdak

Als het de bedoeling is om het uitzicht van uw huis, gebouw of kantoor te transformeren en toch te helpen uw stad met een iets groener landschap achter te laten, verdienen groen daken uw aandacht. Deze bedekking, die wordt aangebracht op daken van woningen, kantoren en alle andere soorten constructies, maakt het mogelijk grond en vegetatie in een waterdichte laag over de constructies te plaatsen.

De kosten van deze toepassing kunnen sterk variëren naar gelang van het gekozen systeem en de beschikbare arbeidskrachten, maar er zijn reeds bedrijven die modules vervaardigen die de implantatie vergemakkelijken en de keuze levensvatbaarder maken.

Naast de schoonheid van de lage thermische inertie van de aarde en het water dat van het dak komt, genereren eigenschappen die de levenskwaliteit van de gebruiker van het huis en ook, van de hele stad verbeteren.

Ideale planten voor het groen dak

Een aantal factoren wordt belangrijk geacht bij de keuze van de plantensoorten die in het project zullen worden gebruikt. Het is noodzakelijk planten te kiezen die voldoen aan de behoeften van het terrein en die zich aanpassen aan de regio van het terrein.

Sedum: Naast het traditionele gebruik als siervegetatie in tuinen voor bewoning, commerciële tuinen en potten, genieten de planten van het geslacht Sedum ook de voorkeur bij moderne groen dak projecten wegens hun opmerkelijke tolerantie voor klimatologische extremen.

De belangrijkste voordelen van het sedum dak zijn:

  • Helpt oververhitting van de stad en de vorming van zogenaamde hitte-eilanden te voorkomen. Het sedum dak verspreidt geen warmte zoals de meest gebruikelijke dakbedekkingssystemen, zoals de plaat of conventionele dakpannen;
  • Het groendak absorbeert tot 90% meer warmte dan de conventionele systemen, zodat deze warmte niet wordt doorgegeven aan het interieur van de constructie. Behalve meer comfort, maakt deze factor het gebruik van airconditioning vrijwel overbodig;
  • De planten produceren zuurstof, waardoor de kwaliteit van de lucht in de buurt verbetert;
  • Het systeem absorbeert ook omgevingsgeluiden en dient als akoestische isolatie;
  • Het helpt ook het regenwater vast te houden zodat het niet rechtstreeks in de stedelijke galerijen valt. Het drainageproces van de groendaken helpt om de weg van het water te vertragen, waardoor mogelijke overstromingen in de regio worden verminderd;
  • Regelt de vochtigheid van de lucht rond het gebouw;
  • Bevordert het herstel van het milieuevenwicht, vooral wanneer inheemse planten worden gebruikt – het kan ook dienen als habitat voor plaatselijke vogelsoorten;
  • Het creëert een aangenaam terras voor verschillende soorten gebruik.

Het Sedum dak kan worden gebruikt in constructies met metalen, betonnen en houten structuren. Afhankelijk van het gebruik en het formaat van het sedumdak, kan het op verschillende manieren worden samengesteld.