Een inbraakwerende geldkluis

Kluizen zijn er in alle soorten, maten, kleuren en groottes. Daarnaast kan je kluizen voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor laptops, kostbaarheden, wapens of sleutels. Maar geld wordt toch nog het meest opgeborgen in kluizen, in een geldkluis. In een geldkluis berg je contanten veilig op achter een gehard stalen deur welke niet gemakkelijk te kraken is. Een geldkluis, ook wel inbraakwerende kluis genoemd, is er in verschillende type kluizen. Denk hierbij aan de afmetingen van de kluis, of de indicatie waardeberging.
Type geldkluis
Wanneer je een geldkluis gaat kopen moet je op een aantal zaken letten, namelijk de afmetingen van de kluis, de indicatie waardeberging, de brandbescherming en het type slot. Bij de afmetingen van de kluis moet je letten op de buitenafmetingen om te kijken of een kluis wel in je huis of kantoor past op de gewenste plek. De binnen afmetingen zijn van belang om te kijken of de kluis wel groot genoeg is, kan ik genoeg geld in m’n geldkluis opbergen. Hoe zwaarder beveiligd, hoe dikker de wand van de kluis, des te minder ruimte er over blijft voor je geld, kijk dus niet alleen naar buitenmaten!
Het tweede punt waar je op moet letten bij een geldkluis is de indicatie waardeberging. Dit bedrag geeft aan hoeveel de verzekering dekt aan contante waarde in de geldkluis wanneer de kluis wordt gekraakt of wordt meegenomen.
Als je wilt dat je geldkluis ook beschermd tegen brand dan moet je een brandwerende kluis nemen. De brandwerendheid verschilt, sommige kluizen zijn tot een uur brandwerend en sommige kluizen maar voor een half uur.
Als laatste moet je bij een geldkluis het type slot kiezen, wil je graag je kluis openen met een sleutel of met een code? Vaak hebben kluizen met een code ook nog een nood sleutelgat, voor als het codepaneel bijvoorbeeld leeg is.